Vrijdag 3 januari 2014

Zestallenshow zaterdag 28 december 2013

Vrijdag 27 december konden de leden van Duivensport Heerenveen e.o. een zestal duiven inbrengen voor de zestallenshow. Het ging hierbij om een oude doffer & duivin, een jaarling doffer & duivin en een jonge doffer & duivin. De duiven werden zateragochtend vanaf half 10 gekeurd door de heer Jansma uit Smilde. Door de goede ondersteuning van de wintercommissie verliep dit allemaal vlot. De uitslag en het aantal punten wat de duiven kregen konden de leden en andere genodigden vanaf 14:00 uur in het duivengebouw komen bekijken. Jelle Stuurman was de winnaar van de zestallenshow, Sjaak Gerbens was tweede en Combinatie Wijtsma-Visser derde. Op de individuele klassen waren de eerste prijzen als volgt:

Oude doffer: Jelle Stuurman
Oude duivin: Combinatie Silvius
Jaarling doffer: Sjaak Gerbens
Jaarling duivin: Jelle Stuurman
Jonge doffer: Egbert Mulder
Jonge duivin: Combinatie van der Wal
Mooiste duif: Jelle Stuurman

Klik hier voor de uitslagen

Nadat de meeste mensen de duiven en de uitslagen hadden bekeken, werd er een aantal keren het draaiend rad gespeeld waarna het om 16:15u tijd was voor de bonnenverkoop. Op internet kon vanaf medio november t/m vrijdagavond 27 december geboden worden op de 32 bonnen die door verschillende leden van Afdeling Friesland'96 beschikbaar waren gesteld. Uiteindelijk was de eindveiling nog een groot succes doordat er veel duivenmelkers van andere verenigingen aanwezig waren. Het eindbedrag is daardoor uiteindelijk een stuk hoger uitgekomen in vergelijking met wat tot dan toe op internet geboden was. Na de bonnenverkoop was het met de gezelligheid nog lang niet afgelopen.....een geslaagde feestelijke middag/avond voor Duivensport Heerenveen e.o.!

Namens de wintercommissie en het bestuur van Duivensport Heerenveen e.o. willen wij de schenkers en kopers van de bonnen en alle aanwezigen op deze dag hartelijk danken. Mede dankzij jullie is deze dag erg succesvol verlopen!


Foto's feestavond Duivensport Heerenveen e.o.

Datum feestavond: zaterdag 23 november 2013


Zaterdag 23 november 2013

Verslag van de 'Jaarlingkeuring'

Vrijdag 15 november stond er een activiteit op het winterprogramma van Duivensport Heerenveen e.o. genaamd de 'Jaarlingkeuring'. Het is de bedoeling dat de liefhebbers van de vereniging een doffer en een duivin meenemen die volgend jaar jaarling zijn. Het ging in dit geval dus om een (jonge) duif van 2013.

De duivenmelkers die dit jaar kwamen keuren waren de 'Drie Musketiers' van P.V. De Zwarte Doffer te Joure. Wim Koelma, Theo Pander en Wiebren Visser kregen eerst de jonge doffers om de beurt in de handen om ze een cijfer te geven. Dit was een rapportcijfer tussen de 6 voor de volgens hen wat mindere duiven in de handen tot en met een 8,5 voor de duiven die volgens de Drie Musketiers wat beter in elkaar zaten qua bouw, pennen, oog e.d. De jonge doffer met het hoogste cijfer was van voorzitter Willem en zijn vrouw Bianca Wagteveld.

Daarna werden de duivinnen op dezelfde wijze gekeurd door de heren Koelma, Pander en Visser. Dit was een spannende strijd tussen een duivin van vader en zoon Roest uit Tijnje en een duivin van penningmeester Raymond de Vries uit Heerenveen. Opvallend was dat Theo Pander telkens de jonge duivin van Libbe Dijksma uit Heerenveen weer uit de kooi pakte omdat hij deze duif toch echt de mooiste vond. Wiebren Visser vond juist een andere duif erg opvallend en pienter in haar kooi zitten. Dit was een jonge duivin van Combinatie Idzard en Anton Silvius uit Oudehaske. Toch ging het tussen de duivin van Roest en De Vries omdat die twee duivinnen het hoogste gemiddelde cijfer hadden gekregen. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar de duivin van Hatty & Adriaan Roest.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond waar we weer veel van elkaar en de Drie Musketiers hebben kunnen leren wat betreft de postduif. Er kwamen ongeveer 50 personen af op deze jaarlingkeuring, een prachtig aantal.

Klik hier voor de uitslag van de jaarlingkeuring 2013.


November/December 2013

BONNENVERKOOP

Vanaf maandag 11 november 20:00u tot en met vrijdag 27 december 20:00u kunt u bieden op de bonnen voor de bonnenverkoop van Duivensport Heerenveen e.o. Als u een bod wilt doen, klik dan hier voor de link naar de website waar de bonnen geplaatst zijn.

De definitieve verkoop is uiteindelijk op deze zaterdag 28 december om 16:00 uur in ons clubgebouw aan de Dreef 1 te Heerenveen. Indien u niet de mogelijkheid hebt om via internet te bieden, is er altijd wel iemand anders die dit wel voor u kan doen.


Dinsdag 15 oktober 2013

Grote schoonmaak duivengebouw

Zaterdag 12 oktober stond de grote schoonmaak van ons duivengebouw in Heerenveen op het programma. De 45 leden waren uitgenodigd om schoonmaakspullen mee te nemen om een handje te helpen en daarmee het gebouw weer spik en span te maken voor de winteractvitieiten en het nieuwe vliegseizoen 2014. Ongeveer 15 leden waren vanaf half 10 aanwezig om de inkorfmanden, de kozijnen en deuren binnen en buiten, het inkorfgedeelte, de kantine, het dak, de keuken en het computerhok schoon te maken. Dat vele handen licht werk maakt bleek wel uit het feit dat we met z'n allen in 2 uren klaar waren. Voor degene die aanwezig waren; nogmaals hartelijk dank voor de hulp! 


Maandag 30 september 2013

Stuurman eerste op de laatste vlucht

Zaterdag 14 september stond de laatste vlucht op het vliegprogramma voor de postduiven van Afdeling Friesland'96. Wegens de vele regen die op die zaterdag viel, werd de vlucht uitgesteld naar zondag. Dit was niet de eerste keer dit jaar; het lijkt wel of het doordeweeks mooi duivenweer is en de weekenden moeten dat bekopen met minder of slecht weer. Hier kunnen we niks aan doen dus maken we er met z'n allen maar het beste van.

De duiven werden uiteindelijk zondag 15 september om 9:30u gelost vanuit Pommeroeul. De duiven van Hatty & Adriaan Roest uit Tijnje  kwamen erg snel achter elkaar thuis. Er was echter één duif sneller, en die hoefde niet naar Tijnje, maar naar Heerenveen. Het was de jaarling 787 van Jelle Stuurman die namelijk net iets sneller was dan de eerste duif van Roest. Deze 787 is niet zomaar een duif, al meerdere keren heeft deze jaarling in de top van de vereniging en ook de afdeling gevlogen. Liefst 5x in de top-10 van samenspel 8, waar de meeste leden van onze vereniging in vliegen, samen met ongeveer 80 andere leden.

De nummers twee tot en met negen waren wel duiven van Roest, waarmee ze het natourkampioenschap pakten. De top-10 werd gecompleteerd door een wederom duif van Jelle Stuurman. Derde liefhebber was de Combinatie Wijtsma-Visser. Nummer twee in de eindstand van de natour zijn Willem & Bianca Wagteveld geworden, en derde Jelle Stuurman.

Nu de duiven de laatste vlucht hebben gehad kunnen ze een half jaar rusten om er volgend seizoen weer tegenaan te gaan. Eerst gaat nu de periode beginnen dat de duiven in de rui vallen en ze een nieuwe verendek krijgen.

De komende maanden zijn er een aantal activiteiten die u kunt vinden in de agenda. Deze activiteiten worden georganiseerd door onze wintercommissie.


Woensdag 11 september 2013

1, 2 & 3 in Terwispel

De vlucht van zaterdag 7 september vanuit Duffel werd wegens het slechte weer uitgesteld naar zondag. In eerste instantie zouden de duiven naar Tongeren gaan, maar er werd vrijdag al besloten de duiven naar Duffel te brengen ivm het verwachte slechte weer op de midden- en oostlijn. De duiven werden om 12 uur gelost bij een zuidweselijke wind, later op de vlieglijn draaiend naar westnoordwest.

In Terwispel vielen de eerste drie duiven van de vereniging op de klep van het hok van de generaalkampioen Combinatie Wijtsma-Visser. Het ging om een jonge, eenjarige en tweejarige duif die met een gemiddelde snelheid van 84 kilometer per uur naar huis vlogen.

Hatty en Adriaan waren tweede liefhebber op de vierde plaats, gevolgd door Willem & Bianca Wagteveld, Jelle Stuurman en Combinatie Idzard & Anton Silvius. Deze in totaal vijf liefhebbers voeren ook het natourklassement aan waarin Wagteveld de leiding heeft, voor Roest, Stuurman, Wijtsma-Visser en Silvius.

In de A-poule was Chris Bruinsma eerste en tweede met een jonge duif en een vijfjarige doffer. De derde duif werd geklokt door Cees Jonker, gevolgd door de liefhebbers Jan Groenink, Siebren Wind en Elisah van Zanden. In het natourklassement van de A-poule gaat Cees Jonker aan de leiding, gevolgd door Groenink, Bruinsma, Van Zanden en Van der Meer.

Komende zaterdag staat de laatste wedvlucht van dit vliegseizoen op het programma. De duiven staan dan in het Belgische Pommeroeul. De wind is waarschijnlijk zuidelijk waardoor het de duiven deze laatste vlucht wat dat betreft niet moeilijk wordt gemaakt. Wel worden er een aantal buien verwacht, we zullen zien wat het wordt.


Dinsdag 3 september 2013

Combinatie Wijtsma-Visser generaal kampioen!

Afgelopen zaterdag 31 augustus stond de laatste vlucht voor het generaalkampioenschap op het programma; een jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt, Noord-Frankrijk. De gemiddelde afstand voor de duiven van onze vereniging is vanaf die losplaats ongeveer 430 km. Vanwege het vrij slechte weer in Noord-Frankrijk en delen van België werd de vlucht uitgesteld naar zondag 1 september.

Om 7:50 uur werden de in totaal 6778 jonge duiven van Afdeling Friesland'96 afgelopen zondag gelost. De wind was in Noord-Frankrijk bij de lossing noordelijk, maar naar mate de duiven richting Nederland kwamen werd de wind westelijker en zelfs met wat zuid erin. Daardoor maakten de eerste duiven van de afdeling een gemiddelde snelheid van rond de 84 kilometer per uur.

In onze vereniging was het dezelfde duif als vorige week die als snelste thuis was. Het was namelijk opnieuw de 971 van Tom Engelsma uit Heerenveen. Raymond de Vries kon nog jonge duivenkampioen van de vereniging worden. Hij moest er voor zorgen dat Joost van Dijk 7 plaatsen achter hem eindigde op deze vlucht. Raymond was 2e en 4e, maar ook Joost zat er opnieuw goed bij, dit keer met een zesde plaats van de vereniging. Jelle Stuurman en Hendrik Bruinsma waren respectievelijk 3e en 5e.

De strijd om het generaalkampioenschap was tot de laatste vlucht erg spannend. Het ging tussen Jelle Stuurman en Combinatie Wijtsma-Visser. Jelle Stuurman was dan wel tweede van de vereniging op de laatste vlucht, maar de 12e plaats van Wijtsma-Visser was toch nog genoeg om generaal kampioen te worden.

Klik hier voor de eindstanden van de verschillende kampioenschappen.

Ook stond er dit weekend een natourvlucht op het programma. De duiven op deze vlucht werden wel gewoon op zaterdag gelost. Om 13:15 uur konden de natourduiven, dit kunnen jonge en oude duiven zijn, de juiste weg naar huis zoeken vanaf Hapert. Hatty & Adriaan Roest hadden bijna al hun duiven op deze vlucht gezet, 72 in totaal. Ze klokten door het grote aantal duiven wat ze mee hadden veel duiven in de top-10. Ze waren 1e, 2e, 3e, 4e, 6e, 7e en 8e, en klokten 43 duiven in de prijzen. Er waren 349 duiven mee, 1 op de 4 duiven krijgt punten, voor deze vlucht waren dat 87 prijsduiven. Deze punten gaan van 1000 voor de eerste pijsduif tot met 750 voor de laatste prijsduif. Jelle Stuurman en Willem & Bianca Wagteveld maakten de top-10 compleet. Stuurman klokte de 5e duif en Wagteveld de 9e en 10e.

Komende zaterdag 7 september gaan de duiven naar Tongeren, een natourvlucht van ongeveer 245 kilometer. Volgende week zaterdag 14 september is de laatste vlucht van dit seizoen.


Dinsdag 27 augustus 2013

Engelsma en Wagteveld pakken een eerste

Afgelopen zaterdag 24 augustus stonden er twee vluchten op het programma. De eerste natourvlucht vanaf Gennep en de voorlaatste jonge duivenvlucht vanaf St.  Quentin.

De jonge duiven werden donderdagavond ingekorfd en zijn daarna met de duivenwagens naar St. Quentin gebracht. Vrijdag werd al snel duidelijk dat de weersvoorspellingen voor zaterdag in Noord-Frankrijk en delen van België erg negatief waren. Daarom hebben de betrokken afdelingscommissies toen het besluit genomen om de duiven oostelijker en ongeveer 100 kilometer dichterbij te brengen.

Zaterdagochtend werd al gauw duidelijk dat dit wat het weer betreft een verstandig besluit is geweest waardoor de duiven op tijd los konden worden gelaten, 7:30 uur. Met een oostelijke wind onderweg vloog de 971 van Tom Engelsma uit Heerenveen als snelste van de vereniging naar huis met een snelheid van 1228 meter per minuut. In de gehele afdeling was dit goed voor een 40e plaats van bijna 10.000 duiven. Raymond de Vries, de jonge duivenkampioenschap van Afdeling Friesland'96 van vorig jaar klokte de tweede en derde duif van de club. Hendrik Bruinsma was vierde en Combinatie Idzard & Anton Silvius vijfde.

Met nog één vlucht te gaan om het generaalkampioenschap zijn de nummers 1 en 2 van plaats gewisseld na de vlucht vanuit Nijvel. Combinatie Wijtsma-Visser staat nu weer op de eerste plaats, met een voorsprong van 55 punten op de nummer twee Jelle Stuurman. Komende zaterdag wordt dit kampioenschap beslist met een vlucht, genaamd de Derby der Junioren, vanuit Morlincourt. In de stand om het jonge duivenkampioenschap gaat Joost van Dijk aan de leiding gevolgd door Raymond de Vries en Hendrik Bruinsma.

De eerste natourvlucht van dit seizoen was een prooi voor Willem & Bianca Wagteveld uit Tjalleberd. De duiven werden om 8:15u gelost in Gennep. Deze losplaats ligt vrij oostelijk waardoor de duiven een behoorlijke snelheid konden maken. Wagteveld klokte de bovenste van de lijst, de 435, als eerste en pakte daarmee naast de eerst plaats in de uitslag ook de Sneeuwbalpoule in de vereniging. Hatty & Ardiaan Roest uit Tijnje klokten de nummers twee t/m zes van de club. In het samenspel waren Willem & Bianca ook eerste en vlogen 9 van hun 10 gezette duiven prijs. Jelle Stuurman klokte 33 van zijn 39 gezette duiven in de prijzen en Roest 54 van de 84.

Komende zaterdag gaan de jonge duiven naar Morlincourt voor hun laatste vlucht. De natourduiven worden naar Hapert gebracht. De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn als volgt: een westelijke wind, 20 graden en een kans op wat lichte neerslag.


Maandag 19 augustus 2013

Opnieuw een teletekstvermelding

Afgelopen zaterdag werden de jonge duiven om 11:45 uur in Pommeroeul gelost. Dit vrij late tijdstip kwam doordat het zicht op de vlieglijn een lange tijd vrij slecht was. Aan het eind van de ochtend was dit probleem snel opgelost en konden de duiven hun vleugels uitslaan. De zuidwestenwind maakte het de jonge duiven vrij makkelijk om weer zo snel mogelijk in Friesland te zijn. De eerste duiven deden dit met ruim 100 kilometer per uur.

In onze vereniging was het de 497 van Hatty & Adriaan Roest die met een snelheid van 1716 meter per minuut als eerste thuis was. Omdat het een teletekstvlucht was en daardoor normaal gesproken de eerste 10 duiven een teletekstvermelding krijgen, was het erg jammer dat de duif van Roest 12e was in de afdeling. Toch stond de duif op teletekst, omdat er veel duiven ingemand waren in de afdeling, bijna 15.000, en daardoor de eerste 15 duiven een vermelding op teletekst kregen. Dit is inmiddels de zoveelste duif die op teletekst komt van onze vereniging dit seizoen. Dit kunt u terug vinden bij bijzondere prestaties. De tweede plaats in de club was voor Joost van Dijk en de derde was evenals de eerste plaats voor vader en zoon Roest. Raymond de Vries was vierde en Harm van der Wal vijfde.

Doordat er 1 op 10 wordt gevlogen voor de kampioenschappen in de vereniging, zijn er een aantal leden die 2 of meer moeten klokken omdat ze meer dan 10 duiven mee hebben. Dit was afgelopen weekend ook het geval voor Combinatie Idzard & Anton Silvius. Zij stonden op de derde plaats in de generaal-totaalstand, maar doordat ze dit keer maar 1 duif, die overigens wel zesde van de vereniging was, in de prijzen hadden terwijl er door hen zestien duiven ingemand waren, zakten zij naar de vierde plaats. De top-3 in de generaalstand is als volgt: 1. Jelle Stuurman, 2. Combinatie Wijtsma-Visser en 3. Joost van Dijk.

De spanning in de klassementen is nog steeds erg groot met nog 2 vluchten te gaan voor het jonge duivenkampioenschap en het (klein) generaalkampioenschap. Komende zaterdag gaan de duiven naar St. Quentin.


Maandag 12 augustus 2013

Drie op rij voor Combinatie M.& A. van der Wal

De derde jonge duivenvlucht van dit seizoen was een vlucht vanaf Hapert. Deze werd afgelopen zaterdag 10 augustus gelost om 9:30 uur met een westelijke wind. Het was mooi open weer zodat de duiven zonder problemen naar hun hok konden vliegen. De 811 van de Combinatie Minne & Ale van der Wal deed dit met een snelheid van ruim 86 kilometer per uur en was daarmee de snelste van de vereniging. Een hele knappe prestatie van de combinatie, het is namelijk de derde eerste plaats op rij.

Joost van Dijk klokte de tweede en derde duif van de club en had 13 van zijn 20 gezette duiven in de prijzen. Hendrik Bruinsma zat er evenals voorgaande weken weer knap bij met een vierde plaats. In de stand om het jonge duivenkampioenschap staat Hendrik Bruinsma bovenaan, gevolgd door Joost van Dijk en de Comb. M.& A. van der Wal. Met nog drie jonge duivenvluchten te gaan is er nog van alles mogelijk, vooral omdat de duiven nog drie keer op donderdag worden ingekorfd en daardoor 2 nachten in de mand zitten.

Ook mogen er oude duiven mee op de jonge duivenvluchten. In de afdeling wordt daar een apart kampioenschap voor vervlogen; Oud Zomer. Op de eerste vlucht waren het Hatty & Adriaan Roest die de snelste duif klokten. Een week later was het de beurt aan Willem & Bianca Wagteveld. Afgelopen zaterdag was de Combinatie Wijtsma-Visser degene met de snelste oude duif. Voor hen een mooie prestatie, al hadden ze er wel een dubbel gevoel bij, op de jonge duivenvlucht zaten ze namelijk buiten de prijzen. Hierdoor nam Jelle Stuurman de koppositie over in de strijd om het generaalkampioenschap. Comb. Wijtsma-Visser staat nu dankzij een aftrekvlucht nog wel tweede en Comb. I.& A. Silvius derde.

Komende zaterdag gaan de jonge en oude duiven naar het Belgische Pommeroeul. Er moet dan een afstand van ongeveer 320 kilometer worden overbrugd. De weersvoorspellingen lijken gunstig te zijn voor opnieuw een mooie vlucht.


Maandag 29 juli 2013

Comb. M.&A. van der Wal klokken de eerste op de eerste jonge duivenvlucht

Het was afgelopen weekend de vraag of de eerste jonge duivenvlucht van het seizoen doorgang kon vinden. Dit kwam door het verwachte warme weer en de verwachte onweersbuien. De commissie die hierover gaat in onze afdeling had vrijdag besloten de jonge duiven in twee groepen te lossen; de kleuren geel/zwart in Heino en de kleuren blauw/groen in Duiven, onze vereniging zit bij de kleur groen.

De duiven kwamen zaterdagochtend om 10:30u los bij knap weer. Vanuit het zuiden kwam wel een flinke onweersbui aan, maar daar konden verreweg de meeste jonge duiven makkelijk voor blijven. Een goed besluit van de lossingscommissie dus om ze te lossen.

Combinatie Minne & Ale van der Wal uit Rottum klokten de eerste duif van de vereniging. Deze eerste jonge duif, de 841, maake een snelheid van bijna 75 kilometer per uur. Dat is knap als je weet dat de wind Noordoost was. Hendrik Bruinsma klokte maar liefst vier jonge duiven bij de top-10 van de vereniging, waaronder de 2e en 3e. Henk & Nick van Dijk waren 4e en 7e, Raymond de Vries 5 en 6. De top-10 werd compleet gemaakt door Willem & Bianca Wagteveld met hun 8e plaats.

Opmerkelijk was ook de 11e plaats van Siebren Wind. Hij had maar 4 jonge duiven mee en draaide toch mee in de top van de vereniging. Henk & Nick van Dijk staan na 1 vlucht onaangewezen en aangewezen 1e in de stand om jet jonge duivenkampioenschap van de club, dit komt omdat er 1 op 10 wordt gevlogen, dat betekent dat je bij 1-10 ingezette duiven 1 duif moet klokken, bij 11-20 moet je 2 duiven klokken enz.


Maandag 22 juli 2013

Stuurman op teletekst, Wijtsma-Visser kampioen

Afgelopen zaterdag 20 juli stond de laatste oude duivenvlucht die telt voor het generaal-oud kampioenschap op het programma. De duiven hadden de zware taak om uit Bourges tegen een noordoostenwind naar huis te vliegen over een afstand van ongeveer 700 kilometer. Dit was tevens de laatste eendaagse fondvlucht. De tweejarige 501 van Jelle Stuurman deed dit verreweg het snelst in de vereniging. Deze duif lag 35 minuten los op de nummer twee van de club; de 331 van Hendrik Bruinsma. Willem & Bianca Wagteveld klokten de 3e en 4e duif.

Naar mate de duiven zaterdagavond thuis kwamen had het er steeds meer de schijn van dat de eerste duif van Jelle Stuurman wel eens op teletekst zou kunnen komen te staan. In de loop van zondag bleek dit ook daadwerkelijk zo te zijn; een 10e plaats!

De strijd om het oude duivenkampioenschap ging tussen de Combinatie Wijtsma-Visser en Jelle Stuurman. Na een knappe eindsprint van Jelle Stuurman kwam de eerste plaats van Wijtsma-Visser steeds meer in gevaar, maar zij hielden Stuurman nog net achter zich. Comb. Wijtsma-Visser werd zodoende oude duivenkampioen en Jelle Stuuran fondkampioen.

Eindstanden eendaagse fond:
Onaangewezen: 1. J. Stuurman, 2. J. van Dijk, 3. Comb. I. & A. Silvius.
Aangewezen: 1. J. van Dijk, 2. E.M. Mulder, 3. J. Stuurman.
Duifkampioen: 1. J. van Dijk, 2. J. van Dijk, 3. H. van der Wal.
Eindstanden Generaal-Oud:
Onaangewezen: 1. Comb. Wijtsma-Visser, 2. J. Stuurman, 3. Comb. I. & A. Silvius.
Aangewezen: 1. E.M. Mulder, 2. J. van Dijk, 3. Comb. Wijtmsa-Visser.
Duifkampioen: 1. 2. en 3. Comb. Wijtsma-Visser.


Zondag 14 juli 2013

Willem & Bianca Wagteveld opnieuw in de top van Friesland, ook Raymond de Vries dichtbij

Een aantal weken geleden hadden Willem & Bianca Wagteveld een teletekstnotering op de meerdaagse fondvlucht vanaf Ruffec. Afgelopen zaterdag 13 juli was het vanuit St. Quentin dan geen teletekstvlucht, toch stonden ze er opnieuw mooi bij. Ze klokten de 5e duif van de afdeling tegen 7700 duiven. Daarmee waren ze uiteraard eerste van de vereniging. Opnieuw een mooie opsteker na een moeizaam jaar op de reguliere vluchten voor Willem & Bianca.

Raymond de Vries realiseerde met zijn eerste geklokte duif een mooie 12e plaats in de afdeling. Ook Hatty & Adriaan Roest en Jelle Stuurman hadden een top-100 notering in de afdeling. Al met al weer een mooie vlucht voor onze vereniging.

Dit was overigens de laatste midfondvlucht van dit seizoen, daarom de eindstanden:
Onaangewezen: 1. J. Stuurman, 2. Comb. Wijtsma-Visser, 3. H. & A. Roest.
Aangewezen: 1. T. Engelsma, 2. Comb. Wijtsma-Visser, 3. E.M. Mulder.
Duifkampioen: 1. T. Engelsma, 2. H. & A. Roest, 3. J. Stuurman.


Zondag 14 juli 2013

Joost van Dijk wint verste eendaagse fondvlucht

Vorige week zaterdag 6 juli stond de verste vlucht voor de allrounders op het vliegprogramma. De afgelopen weken hebben de duiven een aantal pittige vluchten gehad, en dit beloofde er weer in te worden aangezien de wind uit het noordoosten kwam. Met 3 duiven bij de top-6 van de vereniging was Joost van Dijk de grote winnaar van de zeer zware eendaagse fondvlucht vanaf Chateauroux Parc.

De eerste duif werd geklokt om even voor half 8 in de avond, na een vlucht van ruim 12 uren. Tweede liefhebber was Jelle Stuurman die zijn eerste duif 12 minuten later thuis kreeg dan de eerste van de vereniging. Wiebe van den Berg, Dick de Jong en Harm van der Wal klokten ook nog een duif voor 20:00uur. De duiven kwamen zeer traag, daarom werd de laatste prijsduif pas om 8 uur de volgende ochtend geklokt. Een lange zit voor de duivenmelkers, maar het belangrijkste; een hele knappe prestatie van onze duiven!


Dinsdag 2 juli 2013

Wiebe van den Berg kortste vliegtijd, Comb. Wijtsma-Visser eerste

Afgelopen zaterdag 29 juni stond er een midfondvlucht vanaf St. Quentin op het programma. De afstand die de duiven van onze vereniging af moesten leggen varieerde tussen de 385 en403 kilometer, het verschil tussen Rohel en Tijnje. De 665 van Wiebe van den Berg had de minste tijd nodig om naar zijn hok te vliegen, maar doordat Wiebe een korte afstand heeft was het de 063 van Combinatie Wijtsma-Visser uit Terwispel die de afstand in meters per minuut het snelste aflegde en dus eerste van de vereniging was. Hatty & Adriaan Roest waren 2 en 3, Jelle Stuurman klokte de vierde duif en Wiebe van den Berg was uiteindelijk knap 5e.

In de stand om het oude duivenkampioenschap staat de Combinatie Wijtsma-Visser royaal bovenaan, gevolgd door Jelle Stuurman, Raymond de Vries en de Combinatie Idzard & Anton Silvius.

Komend weekend staat de verste eendaagse fondvlucht die voor het generaalkampioenschap telt op het programma. De duiven leggen dan een afstand van ruim 750 kilometer af vanuit Chateauroux. Het belooft met een voorspelde noordenwind een zware fondvlucht te worden.


Maandag 24 juni 2013

Twee topprestaties in één weekend

Afgelopen vrijdag 21 en zaterdag 22 juni stonden er drie vluchten op het programma; een meerdaagse fondvlucht vanaf Ruffec, een eendaagse fondvlucht vanaf Orleans en de laatste vitessevlucht van dit seizoen vanaf Tongeren. De laatst genoemde vlucht werd zaterdagochtend om 9:50u gelost. Ze kwamen met een zuidwesten wind zeer snel naar huis gevlogen. De eerste duiven van de vereniging vielen bij Hatty en Adriaan Roest in Tijnje. Ze waren op deze vlucht 1,2,3,4 en 5. Combinatie Silvius was tweede liefhebber op de 6e plek en de Combinatie Wijtsma-Visser klokten de 7e duif. De eindstanden van de vitesse zijn als volgt:
Onaangewezen: 1. H.&A. Roest, 2. Comb. I.&A. Silvius, 3. Comb. Wijtsma-Visser.
Aangewezen: 1. Comb. I.&A. Silvius (8e van de afdeling), 2. Raymond de Vries, 3. Comb. Wijtsma-Visser.
Duifkampioen: 1. H.&A. Roest, 2. Comb. I.&A. Silvius, 3. Raymond de Vries.

De duiven vanaf Ruffec zouden normaal gesproken vrijdagmiddag gelost worden, maar vanwege het slechte weer werd deze vlucht uitgesteld naar zaterdag. Het werd een ochtendlossing omdat de lossingscommissie dan meer mogelijkheid zag dat de duiven weer goed en veilig thuis zouden komen. De duiven kwamen razendsnel vanuit Frankrijk teruggevlogen, ruim boven de 100 km/u. Willem & Bianca Wagteveld uit Tjalleberd klokten ook zo'n snelle duif. Het was een 2-jarige duif, de 120, die 7e van Sector IV vloog en was daarmee zelfs 2e van heel Afdeling Friesland'96, een topprestatie! Met deze prestatie kwam Wagteveld op teletekst te staan.

De eendaagse fondvlucht vanaf Orleans werd wegens de voorspelde regen uitgesteld van zaterdag naar zondag. De duiven werden gelost om 8:45u en hadden onderweg te maken met een aantal buien en een stevige zuidwestenwind. Door deze combinatie van factoren waren de verschillen in aankomsten vrij groot. Harm van der Wal zijn jaarling, de 925, trok zich niks aan van deze omstandigheden en vloog als een streep naar het hok in Rottum. Dit deed ze zo snel dat het goed was voor de 9e plaats in Afdeling Friesland'96 en daarmee een vermelding op teletekst! Combinatie Wijtsma-Visser klokten een kwartier later de tweede duif van de club en Joost van Dijk was derde.

Een zeer geslaagd weekend voor zowel de leden die op teletekst staan, maar natuurlijk ook voor de vereniging. Volgende week staat eren midfondvlucht op het programma. De duiven gaan dan naar Laon.


Maandag 17 juni 2013

Jacob van der Meer eerste van de Attractiepoule

Met een stevige zuidwesten wind moesten de duiven van onze vereniging afgelopen zaterdag 15 juni ongeveer 345 kilometer vliegen vanuit Auby Lez Douai, gelegen in Noord-Frankrijk. De eerste duiven van de afdeling vlogen op deze midfondvlucht met een gemiddelde snelheid van ruim boven de 120 km/u naar hun hok. Ook in onze vereniging vlogen twee duiven een gemiddelde snelheid van boven de 120 km/u. Het waren de duiven van Hatty & Adriaan Roest. Tweede liefhebber was de Combinatie Wijtsma-Visser uit Terwispel, met hun jaarling de 086 die dit jaar nog niet buiten de prijzen gevlogen heeft, en derde liefhebber was Jelle Stuurman. De eerste tien duiven van de club waren allemaal jaarlingen.

Er wordt ook elke week een uitslag gemaakt voor de 'kleinere' liefhebbers van de vereniging, de Attractiepoule. Deze liefhebbers vliegen ook mee voor de reguliere verenigingsuitslag (Verenigingspoule), maar door middel van de Attractiepoule wordt het voor hen aantrekkelijker om elke week mee te doen. Al vliegt één van hen buiten de prijzen in de verenigingspoule dan is de kans zeer groot dat deze liefhebber nog wel in de prijzen in de Attractiepoule zit, waar overigens dezelfde kampioenschappen worden vervlogen als in de verenigingspoule. In deze Attractiepoule was het Jacob van der Meer die met zijn Belgische duif, de 567 van 2009, afgelopen zaterdag de eerste duif klokte. Tweede en derde liefhebber waren Tjeerd Voolstra en Libbe Dijksma. In de stand om het midfondkampioenschap van de Attractiepoule staat Gerrit Flierman onaangewezen, aangewezen en duifkampioen eerste.

Komende zaterdag 22 juni staat er een fondvlucht en de laatste vitessevlucht op het programma. De fondduiven vliegen vanuit Orleans een afstand van ongeveer 630 km. De vitesseduiven gaan naar Tongeren om vanuit daar een afstand van ongeveer 245 km te overbruggen.


Dinsdag 11 juni 2013

De 902 van Joost van Dijk is op tijd in vorm

Over een kleine twee weken beginnen de duiven aan een zware reeks met om de week een eendaagse fondvlucht van eerst ruim 620 km en daarna nog twee keer dik 700 km. Afgelopen zaterdag stonden er twee vluchten op het programma, een eendaagse fond en een supervitesse. Op de fond liet Joost van Dijk zien dat hij zijn duiven al klaar heeft voor de verdere fondvluchten. Zijn '902' die vorig jaar als jaarling al een aantal kopprijzen pakte, vloog vanaf Sens met een gemiddelde van 65 km/u als snelste van de vereniging naar zijn hok in Heerenveen. Daarmee was hij 47e van de afdeling. Deze duif vliegt nu voor de derde week achterelkaar in de top-10 van de vereniging. De nummer twee op de fond was de Comb. Wijtsma-Visser die daarmee weer een stukje uitgelopen zijn op de concurrentie in het oude duivenkampioenschap.

Op de vitesse moesten de duiven ongeveer 245 km afleggen vanaf Tongeren. De duiven van Hatty en Adriaan Roest hadden de landkaart van de Benelux blijkbaar goed bestudeerd. Hun duiven kwamen vlot achter elkaar thuis en zij waren dan ook  1e,2e,5e,7e,9e en 10e van de vereniging. Tweede liefhebber was de Combinatie M. & A. van der Wal uit Rottum. Als we naar de stand kijken op de Vitesse zien we dat de nummers en 1 en 2 exact hetzelfde aantal onaangewezen punten hebben met nog 1 vlucht te gaan. Het gaat volgende week zaterdag spannend worden tussen de Combinatie Silvius en H. & A. Roest. En wie weet wat de overige duivenmelkers nog in petto hebben voor die laatste vitessevlucht.


Maandag 3 juni 2013

Raymond de Vries wint de 'Sneeuwbalpoule'

Elke vlucht kunnen de liefhebbers van Duivensport Heerenveen e.o. één duif tegen een betaling van 1,20 euro aanwijzen die mee doet om de 'Sneeuwbalpoule'. De poule kan gewonnen worden als die aangewezen duif, het hoeft overigens niet de aangewezen van de inkorflijst te zijn, eerste van de vereniging vliegt op die vlucht. De geldpot die hierdoor ontstaat groeit elke week, want de poule wordt niet zo vaak gewonnen. Afgelopen zaterdag was het wel raak. Raymond de Vries had zijn jaarling de 775 aangewezen voor deze Sneeuwbalpoule en deze duif vloog ook nog eens een eerste van de club vanaf St. Quentin waardoor de prijzenpot van maximaal 150 euro naar Raymond ging. Het bedrag wat in de pot blijft zitten gaat mee naar de volgende vlucht.

De 775 van Raymond vloog vorige week vanaf Hapert al een 3e prijs in de vereniging en was daarmee 52e van de afdeling. Afgelopen zaterdag was deze duif zelfs 41e van de afdeling, de duif steekt dus in een uitstekende vorm. De tweede duif van Raymond was ook de tweede duif van de vereniging en vloog met een 75e plaats ook bij de eerste 100 van Afdeling Friesland'96, evenals de 129 een jaarling duif van Jelle Stuurman dat deed, hij was 89e.

Voor komend weekend staan er twee vluchten op het programma. Een supervitesse vanaf St. Truiden (+/- 250 km) en een fondvlucht vanaf Sens (+/- 565 km). De wind lijkt noordoost te worden en het weer ziet er voor zaterdag goed uit; twee mooie vluchten in het vooruitzicht!


Maandag 27 mei 2013

De '787' van Jelle Stuurman doet het opnieuw

Voor de tweede week achtereen vliegt de jaarling 787 van Jelle Stuurman een 23e plek in Afdeling Friesland'96. Twee keer met wind tegen, een hele nette prestatie voor een jaarling duif. Vorige week was het op de midfondvlucht vanaf Pommeroeul raak en afgelopen weekend 25 mei de supervitessevlucht vanaf Hapert. Combinatie I.& A. Silvius vloog een knappe 37e plaats met ook een jaarling duif, de 827. Ook Raymond de Vries vloog bij de eerste 100 van Friesland'96, zelfs met twee duiven, de jaarling 775 was 52e en de jaarling 789 was 53e.

De fondduiven hadden afgelopen zaterdag 25 mei hun eerste echte vlucht van dit seizoen. De duiven werden gelost in Sezanne met een noordelijke wind. De tweejarige 753 van Comb. Wijtsma-Visser liet zien dat het met de lange adem wel goed zit door als 41e van de afdeling de klok in te gaan. Opnieuw een mooie plaats bij de eersten van Friesland. Jelle Stuurman klokte op deze vlucht de 90e duif en Joost van Dijk klokte zijn aangewezen duif als 95e van de afdeling.


Dinsdag 21 mei 2013

De concurrentie is groot, waardoor ook de prestaties groot worden

Voor de tweede week achter elkaar vliegen drie liefhebbers van onze vereniging met één van hun duiven bij de top-100 van de afdeling, een klasse prestatie. Het gaat bij beide vluchten ook nog om in totaal zes verschillende liefhebbers. Daaruit blijkt maar dat de vereniging in haar eerste jaar goed bezig is. De concurrentie is groot, waardoor ook de prestaties groot worden.

Vorige week zaterdag 11 mei vloog de jaarling 737 van Egbert Mulder op de eerste midfondvlucht van dit seizoen, de duiven werden gelost in Menen, een prachtige 29e plaats in de afdeling en waren Joost van Dijk 89e en Tom Engelsma 95e van Friesland'96.

Afgelopen zaterdag 18 mei was het opnieuw raak voor een aantal liefhebbers van de vereniging door bij de top-100 van de afdeling te vliegen, dit keer vanaf Pommeroeul. Chris Olde Agterhuis zijn 243, een jaarling duif, vloog de 19e prijs in de afdeling, waar Jelle Stuurman en Hendrik Bruinsma respectievelijk als 23e en 81e op papier stonden. Ook was de snelle duif van Chris goed voor een 1e plaats in samenspel 4.


Woensdag 24 april 2013

Vliegseizoen 2013 is begonnen!

Vrijdagavond 19 april 2013 hebben we voor het eerst officieel ingekorfd met de nieuwe vereniging Duivensport Heerenveen e.o. Na een stroeve start, de atoomklok van één van de systemen functioneerde tijdelijk niet, liep alles snel weer naar behoren. Alle leden konden vlot achter elkaar hun duiven overhandigen aan de inkorfcommissie en zij zorgden ervoor dat de duiven allemaal over de antenne gingen en daarna de mand in. Even na half 10 kwam de vrachtwagen om de duivenmanden op te halen en vervolgens zijn ze naar de lossingsplaats Gennep gebracht. De afstand ligt voor onze leden tussen de 140 en 155 km. Met een voorspelde noordoostenwind zal deze eerste vitessevlucht een pittige worden. Succes allemaal!


Maandag 7 januari 2013

Uitslagen Tentoonstelling

Zaterdag 29 december 2012 hadden we met 'Duivensport Heerenveen e.o.' het eerste grote evenement van deze nieuwe vereniging. Het betrof de jaarlijks terugkerende tentoonstelling voor leden van de vereniging. 
De tentoonstelling verliep voortreffelijk, met name dankzij de inzet van de Wintercommissie die verantwoordelijk is voor het organiseren van deze dag. De uitslag van de tentoonstelling kunt u hieronder vinden.
Aan het eind van de middag vond de bonnenverkoop plaats. Doordat er veel duivenliefhebbers van buiten de vereniging waren gekomen in ons clubgebouw, werd dit een zeer geslaagde verkoop.
Natuurlijk mocht ook het draaiend rad niet ontbreken, zodat degene die geen prijzen bij de tentoonstelling hadden gewonnen, of geen bon hadden kunnen bemachtigen, toch niet met lege handen naar huis hoefden te gaan en daardoor iedereen tevreden terug kan kijken op een mooie decemberdag!